Hardloopkleding

Hardlopen kun je onder allerlei weersomstandigheden. Of het nu regent, waait, sneeuwt of bloedheet is buiten, je kunt er elk moment voor kiezen om eens een lekker stuk te rennen. Natuurlijk is het dan wel handig dat je de juiste outfit aantrekt. Maar hoe weet je nu welke hardloopkleding je het beste kunt kopen? Bij welke weersomstandigheden passen welke kleren? Een compleet hardlooptenue, die je het hele jaar door kunt gebruiken, bestaat uit een hardloopbroek, hardloop shirt, hardloop jack, sportsokken, hardloopschoenen, muts, handschoenen en thermoshirt. Uiteraard kies je je dagelijkse outfit op basis van je plannen en de weersomstandigheden.

Hardloopkleding moet lekker zitten

Het ligt natuurlijk enorm voor de hand: als je gaat hardlopen moet je hardloopkleding in de eerste plaats vooral lekker zitten. Je moet je er vrij in kunnen bewegen en het moet nergens knellen. Voor vrouwen geldt dat een goede sportbeha ook heel belangrijk is bij het hardlopen. Deze ondersteunt niet alleen je borsten, maar geeft ook minder risico op blessures aan je nek en bovenrug. Bovendien moeten de kleren bij de weersomstandigheden passen. Als het koud en winderig is, is het prettig om isolerende en windwerende kleding te dragen, en als het regenachtig is, is het fijn als de kleding de regen tegenhoudt, maar intussen wel jouw zweet naar buiten laat. Kleding die past bij de weersomstandigheden zitten lekkerder.

De nieuwe hardloopkleding collectie van Nike

Hardloopbroeken

Er zijn verschillende soorten hardloopbroeken op de markt, en jij mag zelf bepalen welke het beste bij jou past. Zo is er bijvoorbeeld de driekwart hardloopbroek, die heel geschikt is voor de tussenseizoenen, waarin het te koud is voor een korte broek en niet koud genoeg voor een lange broek. Er zijn strakke broeken, ook wel tights genoemd. Deze is in verschillende lengtes en diktes te verkrijgen. Wedstrijdlopers dragen vaak vlinderbroeken: dat zijn korte wijde hardloopbroeken. Hoewel je ook prima in lange wijde broeken kunt rennen, hebben hardlopers meestal voorkeur voor strakkere modellen. Als je last hebt van schurende bovenbenen, kun je het beste een hardloopbroek kiezen die het schurende deel van je benen bedekt.

Hardloopshirts

Er zijn drie soorten hardloopshirts: singlets (zonder mouwen), hardloopshirts met lange mouwen en hardloopshirts met korte mouwen. Het materiaal varieert ook. Het beste is om geen katoenen shirts te kiezen, omdat katoen zweet en ander vocht vasthoudt. Hierdoor wordt het shirt zwaarder en minder comfortabel. Het meest geschikte materiaal voor hardloopshirts ademt en is vochtafdrijvend. Als je zowel ’s zomers als ’s winters wilt hardlopen, kun je het beste zowel korte als lange mouwen hebben. Hardloopshirts zijn ook in verschillende diktes te verkrijgen. In de herfst en winter kun je ook kiezen voor een thermoshirt, waardoor je langer kunt doorlopen zonder een hardloopjack.

Hardloopondergoed

Als je het hele jaar door wilt hardrennen, wordt geadviseerd om in goed hardloop ondergoed te investeren. Sportsokken zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in verschillende diktes, en ze zijn met en zonder naden te verkrijgen. Hoewel je met goedkopere sportsokken heel goed af kunt, zijn naadloze sportsokken beter en comfortabeler als je regelmatig meer dan vijf kilometer wilt rennen. Je hebt dan minder last van irritaties. Uiteraard draag je in de winter dikkere sportsokken dan in de zomer. In de winter zijn thermoshirts ook onmisbaar als eerste kledinglaag op je lichaam. Over deze laag draag je je hardloopshirt, en in de barre winter kun je daarboven ook nog een hardloop jack dragen.

Sportkleding wassen

Na je training kun je je hardloopkleding het beste meteen in de was gooien. Als je je hardloopkleding namelijk hebt gebruikt, zit er vocht en zweet in de kleding. Hierin zitten allerlei mineralen die de elasticiteit en houdbaarheid van je kleding aantasten. Als je je hardloopkleding niet meteen wast, gaat de kleding minder lang mee. Dat is natuurlijk zonde.