Home Training Hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker

612
0
Zorg ervoor dat je opvalt tijdens het hardlopen in het donker.

Na een lange werkdag is er niets lekkerder dan je hoofd te kunnen legen door een rondje te gaan hardlopen, toch? Maar de dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer is druilerig en vaak is het al donker voordat de hardloopschoenen aangetrokken kunnen worden. Wat je wellicht niet weet is dat je in het donker een betere focus hebt (simpelweg omdat je minder kunt waarnemen). Hardlopen in het donker is dus een absolute aanrader. Maar zorg er wel voor dat je veilig de weg op gaat; zowel voor jezelf als voor andere. Wees goed zichtbaar en ben je bewust van het feit dat je minder goed zichtbaar bent.

Je loopt harder in het donker

Uit onderzoek van de universiteit van Essex is gebleken dat het voor hardlopers vrijwel onmogelijk is om de inspanning te kunnen inschatten. Omdat onze hersenen minder waarnemen in het donker lijkt het alsof de omgeving sneller voorbijkomt dan dat daadwerkelijk het geval is. De geleverde inspanning lijkt hierdoor dus juist zwaarder. Terwijl dat juist niet het geval is.

Kies de juiste weg(helft)

Hardlopen op de onverlichte buitenwegen is een absolute afrader in het donker. Buiten het feit dat je zelf de weg niet kunt zien (simpelweg omdat er geen verlichting aanwezig is) ziet het overige verkeer je ook niet en/of te laat. Laat de onverlichte buitenwegen tijdens het hardlopen in het donker dus (figuurlijk) links liggen. Zorg er daarnaast voor dat jij het tegemoetkomende verkeer goed kunt inschatten. Dan heb je alles zelf in de hand. Houdt vervolgens rekening met verkeer (andere hardlopers die er niet graag bij lopen als een verlichte kerstboom of fietsers zonder licht) dat zich niet zoveel aantrekt van verlichting.

Val goed op

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen meegeven is om goed op te vallen. Zorg ervoor dat je reflecterende hardloopkleding draag en hardloopverlichting. Het is immers voor je eigen veiligheid. Dat moet het toch wel waard zijn?

De belangrijkste tips

 1. Ben altijd op je hoede.
  Loop op de juiste wegen en kies de goede weghelft. Zo kun je veilig hardlopen in het donker
 2. Laat je hardloopmuziek thuis.
  Waar je in de zomer prima met oortjes kunt hardlopen is het verstandig om dat in de winter(maanden) absoluut niet te doen. Je neemt geluiden van je omgeving namelijk niet meer waar.
 3. Laat weten waar je gaat hardlopen
  Laat iemand uit je omgeving weten waar je aan het lopen bent. Mocht er dan iets gebeuren dan weet tenminste 1 iemand in welke omgeving je bent.
 4. Varieer je route
  Wellicht gaat dit wel ver, maar zorg ervoor dat je geen vast patroon achter laat. Zeker voor de hardlopende vrouwen is dit een goede tip! Dit geeft je toch een net wat lekkerder gevoel tijdens het hardlopen.
 5. Maak plezier
  Geniet van het hardlopen in het donker.  Vergeet de stress van de werkdag en kom even helemaal tot jezelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER